De landelijke maatregelen tegen het coronavirus zullen nog geruime tijd van kracht zijn. Daarom is het belangrijk dat de huisartspraktijken geleidelijk en verantwoord weer gaan opstarten met hun normale werkzaamheden. De afspraken zijn voorlopig alleen bedoeld voor mensen met problemen die niet meer uitgesteld kunnen worden en die geen klachten hebben die passen bij COVID-19.
Maak u zich zorgen over uw gezondheid? Kijk net als voorheen eerst op thuisarts.nl of u er zelf iets aan kunt doen. Bel of zoek gerust contact met uw huisarts via internet of e-mail bij klachten. Dat blijft belangrijk, ook in deze coronatijd, maar kom NIET zonder afspraak naar de praktijk. Op thuisarts.nl vindt u overige ook een corona-zelftest .
Als u belt, dan overlegt de assistente met u wat in uw situatie het beste is. In veel gevallen kan zij advies geven en na overleg met de huisarts een behandeling voorstellen. Ook kan de huisarts zelf met u (beeld)bellen. Als blijkt dat het nodig is om te komen, dan zorgt de huisarts dat dit veilig kan en dat u geen risico op besmetting met het coronavirus loopt. Bijvoorbeeld door af te spreken dat u op de praktijk komt als er geen andere mensen zijn. Het aantal afspraken per dag is om deze reden beperkt.
Kom alleen en laat uw partner, kinderen of begeleider buiten of in de auto wachten. Neem uiterlijk 5 minuten voor uw afspraak in de wachtkamer plaats en wacht buiten als u te vroeg bent. Het aantal zitplaatsen in de wachtkamer is verminderd, zodat u voldoende afstand kunt houden. Ook als de huisarts naar u toe moet komen zorgt de huisarts dat dit veilig gebeurt.
Soms heeft u regelmatig begeleiding en controle nodig van uw praktijkondersteuner, bijvoorbeeld als u diabetes of een longziekte heeft. De praktijkondersteuner zal proberen u zoveel mogelijk de zorg te bieden die u nodig hebt. Gezond eten, genoeg bewegen en stoppen met roken zijn nu in deze tijd extra belangrijk, maar soms ook moeilijker. Heeft u een zwakke gezondheid dan wordt de afspraak bij voorkeur uitgesteld of vervangen door een telefonisch consult.
De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) gaat gewoon door. Helaas zijn groepscontacten nog niet mogelijk, maar de leefstijlcoach begeleidt de deelnemers via (beeld)bellen. Het goede nieuws is echter dat u wel weer aangemeld kunt worden. Dit geldt ook voor de fysiotherapeuten en diëtisten. Zij hebben nu ook een extra taak, het begeleiden van mensen die thuiskomen na een ziekenhuisopname vanwege corona. Deze patiënten hebben snel voedingsadvies op maat en begeleiding voor het opbouwen van hun conditie nodig.